Oprindelse
Horsens Forenede Sportsklubber (HFS) blev stiftet den 4. november 1915 som en sammenlægning af Horsens Boldklub og Horsens Idrætsklub Fremad. Horsens Boldklub havde eksisteret siden 1882, mens Horsens Idrætsklub blev dannet i slutningen af 1890’erne.
Lauritz Nielsen fra Horsens Boldklub blev klubbens første formand. En post, han bestred i syv år. Han var desuden formand for JBU i perioden 1917-26. Ved starten havde klubben ca. 200 medlemmer, og der blev dyrket følgende idrætsgrene: fodbold, cricket og fri idræt.
I de første år holdt fodboldafdelingen til på sportspladsen i Østergade, hvor der blev udkæmpet mange drabelige kampe. HFS deltog første gang i den jyske mesterrække i sæsonen 1924/25, og de første kampe i danmarksturneringen under DBU fandt sted i foråret 1926. I 1929 flyttede HFS nogle få hundrede meter fra idrætspladsen i Østergade til det nuværende anlæg på Langmarksvej.
Klubhus opføres
HFS rådede i de første mange år ikke over et klubhus. Møderne blev holdt hos Vium Christensen i Graven og senere på Heimdal i Rædersgade. Efter 2. verdenskrig blev behovet for et klubhus større og større, og i slutningen af 1953 var man endelig klar til at gå i gang med opførelsen af et hus på 186 kvadratmeter. Flere af medlemmerne ydede en kæmpe indsats med byggeriet af klubbens første rigtige samlingssted, som stod klar til indvielse den 27. november 1955.
I 1989 blev der foretaget en større udvidelse til ca. 3,5 mill. kr., der forandrede de gamle rammer til et nyt og moderne klubhus. I september 2001 blev den ”ny” idrætspark indviet. Cindersbanen blev sløjfet, banen rykket tættere på publikum, og der kom varme i banen. Som et led i etableringen af opvisningshallen Forum Horsens i 2004 med plads til 3000 tilskuere blev der bygget en ny tribune med 1200 siddepladser.
I januar 2007 blev første spadestik taget til byens nye stadion – CASA Arena Horsens. Den østlige tribune blev revet ned i februar for at gøre plads til at vende opvisningsbanen og CASA Arena Horsens danner nu en flot ramme om AC Horsens’ hjemmekampe.
Syd-tribunen ud mod Langmarksvej blev taget i brug den 9. august 2008, da AC Horsens mødte Brøndby.
De fire master, der lyser op over CASA Arena Horsens er monteret i en højde på 37 meter over terræn og hver mast vejer 25 tons. De lyser med 1.000 lux, men er forberedt til 1.400 lux.
I dag har CASA Arena Horsens en tilskuerkapacitet på 10.400, hvoraf 7.500 er siddepladser.
I efteråret 2009 blev der for alvor taget hul på at bygge skybokse og den nye lounge. Der er plads til 18 skybokse og der kan være knap 1.000 gæster i den nye lounge, og både skyboksene og loungen er placeret på Syd-tribunen. Både loungen og skyboxene blev indviet den 19. marts 2010 i forbindelse med forårspremieren mod Lyngby.
Lokalsamfundet
HFS har altid nydt stor lokal opbakning. Dette er bl.a. kommet til udtryk de gange, hvor der har været behov for frivillig arbejdskraft ved store byggeprojekter. Ved etableringen af Idrætsparken på Langmarksvej ydede især Olaf Holm, Chr. Holmboe, Per Nielsen og Herluf Petersen et kæmpearbejde, der senere var medvirkende til, at de blev udnævnt til æresmedlemmer.
I forbindelse med opførelsen af klubhuset i midten af 1950’erne var det en lille fast skare med Egon ”Djek” Nielsen og Svend Eliasen i spidsen, der uegennyttigt trak det store læs. Ved udvidelsen af klubhuset i 1989 ydede en række medlemmer ligeledes en stor indsats for klubben. Primus motor i dette projekt var Gert Tøt fra fodboldafdelingen.
I 1990 besluttede hovedbestyrelsen primært af økonomiske årsager at omdanne klubhuset til en selvejende institution. Dermed var det formelt set ikke HFS’ klubhus længere, men klubben havde dog førsteret til brugen af det.
Frem til 1973 var HFS kendetegnet ved, at de fem afdelinger – fodbold, håndbold, cricket, atletik og gymnastik – havde fælles økonomi. Denne ordning gav en del gnidninger, som i sidste ende resulterede i, at formanden for fodboldafdelingen, Hugo Eeg, på generalforsamlingen i 1972 fremsatte forslag om, at hver afdeling skulle have sin egen kasse, og at der samtidig skulle etableres en hovedafdeling. Et udvalg fandt frem til et sæt vedtægter, der gjorde afdelingerne økonomisk uafhængige af hinanden, men dog afhængige af hovedafdelingen, som bestod af afdelingernes formænd og forretningsudvalget. Den nye struktur resulterede hurtigt i nogle særdeles selvstændige afdelinger, og hovedafdelingens indflydelse forsvandt efterhånden.
AC Horsens
På det sportslige område har HFS altid været den førende klub i byen. Horsens var dog i mange år kendetegnet ved mange klubber, hvilket gjorde det vanskeligt at samle de bedste spillere i HFS. I begyndelsen af 1990’erne blev de første skridt taget til et formaliseret samarbejde, og resultatet blev stiftelsen af AC Horsens (Alliance Club Horsens), der blev stiftet den 1. januar 1994 af HFS og FC Horsens med det formål at samle de bedste spillere på et fælles elitehold (divisionshold). FC Horsens brød ud af samarbejdet på seniorsiden i 1998. Førsteholdet spiller i Superligaen og reserverne spillede frem til sommeren 2010 i Danmarksserien, hvorefter man flyttede holdet over i den nyoprettede Reserveliga. Førsteholdet og holdet i Reserveligaen spiller begge under navnet AC Horsens.
Profiler
HFS’ første formand, Lauritz Nielsen, var den drivende kraft i klubbens spæde begyndelse.
I perioden efter 1950 har der været en lang række profiler på lederplan. I 1949 afløste Werner Gunnar Hansen – eller blot ”W.G.” – Hans Andreasen som formand og han sad 13 år på posten. I denne periode skete to store begivenheder. Den ene var afhændelsen af Idrætsparken til kommunen i begyndelsen af 50’erne, den anden var bygningen af klubhuset i 1955. For sin store indsats blev W.G. udnævnt til æresmedlem ved 50 års jubilæet i 1965.
Af andre store profiler på lederplan kan nævnes Frode Henriksen, der var formand fra 1968 til 1974, og Flemming Kristensen, der i perioden 1974 til 1988 ydede en stor indsats på flere forskellige poster, herunder som formand fra 1981-1988. Ved stiftelsen af AC Horsens i 1994 blev Ole W. Rasmussen valgt som formand, og han ydede en formidabel indsats de følgende 18 år. På generalforsamlingen i 2012 tog Ole Simonsen over som formand.
Trænerprofiler
Gennem årene har HFS haft flere navnkundige trænere. Fra 1966-69 blev 1.holdet trænet af ungareren Josef Szentgyögyi, der førte HFS op i landets bedste række allerede i den første sæson, og året efter hentede bronzemedaljer til klubben. Efter nedrykningen i 1970 gjorde man sig store anstrengelser for at vende tilbage til eliten. I 1972 ansatte man den tidligere danske landstræner, østrigeren Ernst Netuka. Han leverede et fremragende stykke arbejde, der desværre ikke blev belønnet med oprykning. Kent Nielsen førte klubben op i superligaen i 2005, hvor AC forblev i 4 sæsoner og højdepunktet var femtepladsen i sæsonen 2007/2008.
Efter nedrykningen i 2009 blev Johnny Mølby ansat som cheftræner, og han førte straks klubben tilbage til Superligaen, og Johnny har formået at udvikle spillestilen i en positiv retning. De foreløbige højdepunkter er kvalifikation til pokalfinalen og en flot fjerdeplads i Superligaen i sæsonen 2011/12.
Højdepunkter
Fra midten af 1920’erne spillede HFS i den jyske mesterrække med stor succes, og holdet fik tilnavnet ”den gule fare”. I slutningen af årtiet deltog klubben i landsturneringens 1. division, hvor man prøvede kræfter med landets bedste klubber. Det var i den periode, at man løb ind i det største nederlag nogensinde i danmarksturneringen, da man den 28. oktober 1928 tabte med hele 19-0 til Frem. I 1932 rykkede HFS ned fra landets bedste række.
34 år senere var HFS igen at finde i det fineste selskab, og allerede i den første sæson i 1967 opnåede man den bedste placering i klubbens historie. Bronzemedaljerne blev sikret den 4. november – på klubbens 52 årsdag – med en 1-0 sejr over KB i Horsens Idrætspark. Fodboldinteressen var enorm det år, og det gennemsnitlige tilskuertal var så højt som 7.200. Det blev i alt til fire år i den bedste række.
En af de mest mindeværdige kampe i klubbens historie fandt utvivlsomt sted den 10. maj 1967. I overværelse af 16.300 tilskuere vandt oprykkerne HFS 5-4 på Vejle Stadion. Den 7. juni samme år spillede HfS for det største tilskuertal på daværende tidspunkt, da 18.400 så ”De Gule”” tabe 2-0 til AGF på Aarhus Stadion. Dette tilskuertal blev overgået den 22. april 2007, da AC Horsens spillede mod FC København foran 22.056 tilskuere i Parken.
Året efter nedrykningen var HFS tæt på et comeback til 1. division. En sejr på hjemmebane den 7. november 1971 ville sikre oprykningen, men kampen mod Næstved endte uafgjort 1-1 til stor skuffelse for et rekordpublikum på 11.121 tilskuere. Dette tilskuertal forbliver hjemmebanerekord, da kapaciteten på CASA Arena Horsens er 10.400. Tilskuerrekorden på CASA Arena Horsens dateres til den 20. maj 2012, hvor 9.064 så superligakampen mod AGF.
I de senere år er AC Horsens igen begyndt at blande sig i toppen af dansk fodbold. I sæsonen 2003/2004 lå klubben længe til oprykning superligaen, men det glippede i de sidste kampe.. Drømmen om en tilværelse i toppen af dansk fodbold blev en realitet i sæsonen 2004/2005, da AC Horsens vand 2-0 over Skjold i den næstsidste runde og dermed vendte ”De Gule” tilbage til landets bedste række efter næsten 35 års fravær. Oprykningen blev grundlagt med en serie på 21 kampe uden nederlag – herunder 12 sejre i træk – og begge dele er klubrekord. AC Horsens nåede fire sæsoner i den bedste række, heri blandt en flot femteplads i sæsonen 2007/08, inden det blev til nedrykning i 2008/2009. Klubben valgte at fastholde et koncept på superliganiveau, og opholdet i 1. division blev kun på ét år. De foreløbige højdepunkter i AC-regi fandt begge sted i sæsonen 2011/12, hvor AC kvalificerede sig til pokalfinalen for første gang og sluttede på en flot fjerdeplads i Superligaen, begge dele skabt på attraktiv fodbold. Pokalfinalen blev desværre tabt 1 – 0 til FC København.
Spillerprofiler
En række store profiler har gennem tiderne spillet for HFS. Bent Pedersen debuterede på landsholdet i 1956. Han var en målfarlig centerforward, der scorede i alt 56 gange for HFS, hvilket placerer ham på femtepladsen på alle tiders topscorerliste.
De store profiler i den succesrige periode i slutningen af 60’erne var landsholdsfløjen Bent Schmidt Hansen, der opnåede ni kampe i den rød-hvide trøje, inden han blev solgt til PSV Eindhoven. Flere var af den opfattelse, at HFS havde snuppet det danske mesterskab det år, hvis ikke Bent Schmidt Hansen var blevet solgt efter forårssæsonen. Målmanden Max Møller, som fik seks landskampe, var en anden farverig profil. Han var med til at sikre oprykningen i 1966, men skiftede derefter til Esbjerg FB. Endvidere skal nævnes midtbanestrategen Jørn Rasmussen, der fik fire landskampe i 1970.
Klubrekorden indehaves af Søren Jochumsen, der i perioden 1995 – 2011 spillede 524 kampe på førsteholdet. Carl Thrane, der spillede 429 kampe i perioden 1974-89, er nummer to på listen og på de næste pladser følger Frank Nielsen med 313 kampe, Allan Søgaard med 308 kampe og Jørn Rasmussen med 306 kampe. Den mest scorende spiller i klubbens historie er Gilberto Macena, der i perioden 2006 – 2011 scorede 87 gange, heraf 52 i Superligaen. Carl Aamand er nummer to med i alt 77 mål scoret i perioden 1960 – 70. På de næste pladser følge Frank Nielsen med 64 turneringsmål og 7 pokalmål i perioden 1988-2001 og Jørn Rasmussen med 63 mål og 6 pokalmål i perioden 1959-70.
Af andre målfarlige spillere kan nævnes Hardy Jensen, der var målsluger i 1. division i slutningen af 1960’erne og nåede op på 60 scoringer, heraf 49 i danmarksturneringen. Kaj Rahbek Rasmussen var en målfarlig herre i perioden 1962-64, hvor det blev til i alt 32 mål i blot 35 kampe. I 1990 blev Lars Møller topscorer i hele danmarksturneringen med 29 scoringer, og han nåede i alt 53 mål i blot 65 kampe for HFS. Den spiller, der har scoret flest mål i samme turneringskamp, er Viggo ”Fod” Sørensen. Den 16. september 1928 scorede han alle 6 mål for ”den gule fare”, da HFS hjemme vandt 6-2 over AaB.